Examen informatie
CBR Tussentijdse toets – Praktijk examen – faalangst – opfriscursus
Examen informatie
Tussentijdse Toets
Voor het praktijkexamen bestaat de mogelijkheid om een tussentijdse toets (TTT) te nemen. Het is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het examen en om eventuele nervositeit weg te nemen.
Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Hij neemt alles onder de loep wat bij een echt examen ook getoetst wordt. Bij een positief resultaat wordt vrijstelling gegeven voor de bijzondere verrichtingen tijdens het eerste praktijkexamen.
Deze tussentijdse toets verhoogt de kans (± 20%) om tijdens het eerste examen een maximaal resultaat te behalen. De tussentijdse toets volgt men meestal na ¾ van de rijopleiding. Om de tussentijdse toets te mogen afleggen moet je eerst in het bezit zijn van het theoriecertificaat.
Praktijkexamen
Tijdens het praktijkexamen beoordeelt een examinator van het CBR of je in staat bent om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen.
Zo’n 10 minuten van je examen rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. De examinator kan hierbij kiezen voor het rijden naar een oriëntatiepunt, het rijden met behulp van een navigatiesysteem of hij kan jou een clusteropdrachten geven.
Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag en bespreekt hij de rit en het zelfreflectieformulier met je. Op het zelfreflectieformulier heb je vóór het examen je sterke en minder sterke punten in het verkeer gezet.
Als je bent geslaagd, wordt je Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB). De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het examen. Bij het gemeentehuis in je woonplaats kun je, tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, je rijbewijs aanvragen. Om praktijkexamen te mogen doen moet je eerst in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat.
Opfriscursussen
Ben je in het bezit van een rijbewijs, maar heb je al een tijd niet achter het stuur gezeten of ben je onzeker over je rij kwaliteiten dan hebben we ook trainingen om de praktische kennis snel weer op peil te brengen. Daarnaast hebben we ook diverse boeken om de theorie kennis aan te scherpen.De lessen worden gegeven in jou tempo en de nadruk zal liggen op de onderdelen die jij graag wilt oefenen. Je kunt hierbij denken aan:
– Het rijden binnen de bebouwde kom (het naderen, oversteken en afslaan bij kruisingen of op rotondes)
– Het rijden buiten de bebouwde kom (het rijden op 80 km wegen, auto- en autosnelwegen, het wisselen van rijstroken of het in
– en uitvoegen) – Bijzondere verrichtingen (fileparkeren, voor- of achteruit in parkeervakken, keren of achteruit rijden)
– Het nieuwe rijden (HNR)
Ook bij opfriscursussen geeft Autorijschool Herlaar rijles in het nieuwe rijden. Het nieuwe rijden is een milieubewust, brandstofbesparend en vooral nog veiliger autorijden.
Faalangstexamen
Kandidaten met faalangst kunnen een speciaal rijexamen, het faalangstexamen, afleggen. De speciale aanpak heeft een gunstige invloed op de ervaren spanning en leidt tot een realistischer prestatie tijdens het rijexamen.
Voor wie is het faalangstexamen bedoeld?
Het spreekt eigenlijk voor zich: het faalangstexamen is bedoeld voor mensen met faalangst voor het rijexamen. Het maakt niet uit of u al eerder rijexamen hebt gedaan. Ook als u al in het traject nader onderzoek rijvaardigheid zit, kunt u dit speciale examen aanvragen.
Als u vermoedt dat u last hebt van een ongezonde en extreme angst voor het rijexamen, dan kunt u het beste een rijschool zoeken die gespecialiseerd is in het begeleiden van leerlingen met faalangst. Het is namelijk bekend dat je faalangst het beste al tijdens de opleiding te lijf gaat, en niet alleen bij het examen. Op die manier kunt u al vanaf uw eerste rijles werken aan uw spanning.
Duurt 80 minuten
Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin u rustig uw situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden.In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om u op uw gemak te stellen. Want als u zich op uw gemak voelt, dan presteert u het beste!
Time-out aanvragen
Bent u eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kunt u een time-out aanvragen. Of meerdere, als u dat wilt. U mag het zelf aangeven. Uw examinator kan u ook een time-out geven, als hij denkt dat u dat nodig heeft.
Niet makkelijker
Het faalangstexamen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! U moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’. Dat houdt in dat u moet laten zien dat u veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.
Omdat het examen langer duurt, wordt het wel duurder dan het gewone rijexamen voor de personenauto.
Adres
Autorijschool Herlaar
Baanderheugte 16
9403 HL Assen
Contact
Telefoon: 06 4131 5414
Email: info@autorijschool-herlaar.nl
Algemeen
KvK nummer: 55245595
BTW nummer: NL194069370B01
RegioBank: IBAN NL80RBRB0852127006
CBR-nummer: 8381Z2